skip to main content

Αντιγόνη

Θα κατεβώ την αλέα των φλεγόμενων κορμιών
Θα πω «δέχομαι» κάτω από κομφετί τούβλων και σπασμένων γυαλιών
Θα ανεβάσεις το ποτισμένο με αίμα βέλο
Και θα βρεις το φάντασμα της Αντιγόνης

Ashley Scott-Layton
Η παράσταση συστήνει μια νέα εκδοχή της Αντιγόνης του Σοφοκλή, όπως την έχει συλλάβει ο Ashley Scott-Layton. Στο πλαίσιό της αναδύονται θέματα ατομικής ταυτότητας, πολιτικής ελευθερίας, αλλά και ενός καταδικασμένου γάμου, με τη δράση να τοποθετείται μέσα σε ένα οίκο νυφικών. Το πρωτότυπο σοφόκλειο κείμενο διασκευάζεται μέσω της ενεργητικής, σύγχρονης σωματικής προσέγγισής του, καθώς η σωματική και ακουστική ερμηνεία της αφήγησης είναι βασικός στόχος της παράστασης.

Οι συντελεστές δημιουργούν και παρουσιάζουν έναν Χορό, αποτελούμενο από διακριτές και ξεχωριστές οντότητες (υπαλλήλους ενός οίκου νυφικών). Κατά τη διάρκεια των προβών, η ομάδα εστίασε την προσοχή της στη σχέση Αίμoνα-Αντιγόνης και στις ετοιμασίες του γάμου τους, ο οποίος μοιάζει εξ αρχής καταδικασμένος. Επίσης τονίστηκαν η καταστροφική, εν προκειμένω, σχέση πατέρα-γιου και οι τραγικές συνέπειές της. Πρόθεση της ομάδας αποτελεί και η ανάδειξη της σωματικότητας, αλλά και των γεγονότων που στην Αρχαία Τραγωδία συνέβαιναν εκτός σκηνής (θάνατοι) και παραδοσιακά περιγράφονταν από τους αγγελιοφόρους, ως βασικό κομμάτι του έργου με την παρουσίασή τους επί σκηνής. Η παράσταση ξεκινά αναφέροντας εμμέσως τη σύγχρονη βρετανική πραγματικότητα των διαδηλώσεων του 2011. 

Στην παράσταση παίζουν 10 επαγγελματίες Βρετανοί ηθοποιοί, όλοι απόφοιτοι της Σχολής Παραστατικών Τεχνών και Πολιτιστικών Βιομηχανιών του Πανεπιστημίου του Leeds, οι οποίοι εμφανίζονται σε μεγάλες σκηνές του Λονδίνου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Tom Colley (The Judas Kiss, London West End), ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Κρέοντα, η Lauren Garnham (The Sea Plays, London Old Vic) που θα ερμηνεύσει τον ρόλο της Αντιγόνης, ο Johnny Gould (Enjoy, London West End), ο οποίος κρατά το ρόλο του Αίμονα, η Louisa Roberts (Steel Pier, London West End) που θα εμφανιστεί ως Ευρυδίκη, κ.ά.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Ashley Scott-Layton
Σκηνοθέτης: Δρ. Γιώργος Ροδοσθένους
Βοηθός Σκηνοθέτη: Tom Colley
Φωτισμοί: Matthew Baker

Αντιγόνη: Lauren Garnham, Ισμήνη: Lauren Jackson, Κρέων: Tom Colley, Αίμων: Johnny Gould, Ευρυδίκη: Louisa Roberts, Τειρεσίας: Jordan Fox, Φρουρός: Charlie Woollhead, Υπάλληλοι: Lizzie Carter-Fox, Moya McGinn, Amy Jackson

Για την υλοποίηση δράσεων κατά την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου 2013 στο πλαίσιο της Πράξης "ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: επιρροες και συχρονες προσεγγίσεις" εργάστηκαν: 
Συντονιστής Εργασιών Προγράμματος: Δημήτρης Γιολάσης
Βοηθός Συντονίστρια Εργασιών Προγράμματος: Όλγα Γρατσανίτη
Υπεύθυνη Φιλοξενίας Καλλιτεχνικού Σχήματος: Αγγελική Πούλου
Υπεύθυνος Επεξεργασίας Κειμένων & Επικοινωνιακού Υλικού: Αλέξανδρος Μόρντουντακ 
Υπεύθυνος Σκηνής: Ιωάννης Ράδος
Βοηθοί Εκτέλεσης Φωτισμών: Εμμανουήλ Τσολάκης & Δημήτρης Τσολάκης
Βοηθός Ηχοληψίας: Δημήτρης Ελένης
Βοηθοί Υλοποίησης Σεμιναρίου-Εργαστηρίων & Επιμέλειας Χώρων: Ελένη Άτζακα & Μαριλένα Μάσσα

Στην παράσταση συμμετέχουν και οι:
Αποστόλου Αννίτα, Αυγουστίδου Στέλλα, Εγγλεζάκη Ευφημία, Ευκαρπίδου Ανθούλα, Κίσκιλα Άννα, Κολλινιάτη Μαρία-Άρτεμις, Μπούντα Σοφία-Ιόλη, Νιάχα Ιωάννα, Παπαδοπούλου Χριστίνα, Χαριτωνίδου Αφροδίτη, Χατζής Κοσμάς


Η παράσταση έχει χρονική διάρκεια 65’ και παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πληροφορίες - Κρατήσεις θέσεων στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος) 
και τηλεφωνικά 210 3418579, Δευ – Παρ 11:00 – 14:00

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας

Αίθουσα: Θέατρο ΙΜΚ