skip to main content

Χαιρετισμός Γεν. Γραμματέως Πολιτισμού

«Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην Αθήνα το Stanford Summer Theater στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης για την εγκαθίδρυση ενός διεθνούς δικτύου έρευνας, μελέτης και διδασκαλίας του αρχαιοελληνικού δράματος στην πόλη όπου γεννήθηκε το θέατρο. Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού δια της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού στηρίζει αμέριστα το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσοντας το στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στο πλαίσιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος “Αττική” ΕΣΠΑ 2007-2013.

Μέσα από  πρωτοβουλίες, όπως αυτή, γίνεται πράξη η συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν, καθώς και ο διάλογος ανάμεσα σε διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις, κοινωνικές ομάδες και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις. Και αυτό είναι απολύτως αναγκαίο εάν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ζωντανή και επίκαιρη την ανθρωπιστική παράδοση και να την εμπλουτίσουμε με σύγχρονες αναγνώσεις και ερμηνείες, που απευθύνονται από τους δημιουργούς του σήμερα στο κοινό του 21ου αιώνα, αναπτύσσοντας με τον τρόπο αυτό μια δυναμική και αμφίδρομη σχέση. Αυτός υπήρξε άλλωστε ένας από τους βασικούς στόχους του ίδιου του Μιχάλη Κακογιάννη τόσο στις κινηματογραφικές μεταφορές όσο και στις θεατρικές του δουλειές πάνω στο αρχαίο δράμα, που είχαν πάντοτε, για να δανειστώ τα λόγια του, «αντίκρισμα στην πραγματικότητα».

Αναγνώσεις και ερμηνείες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το αρχαίο δραματικό έργο ολιστικά στο πλαίσιο μιας παράστασης, ως κείμενο δηλαδή προοριζόμενο να αποτελέσει συνάμα θέαμα και ακρόαμα. Ίσως μάλιστα στο σημείο αυτό να βρίσκεται και η μεγαλύτερη πρόκληση, εφόσον πέραν του ποιητικού λόγου, τα υπόλοιπα στοιχεία της αρχικής σύνθεσης, όπως για παράδειγμα η μουσική, η όρχηση, η υποκριτική και η σκηνογραφία, έχουν σε μεγάλο βαθμό οριστικά χαθεί, όπως άλλωστε και τα συνκείμενα της αρχικής παράστασης άμεσα ταυτισμένα με το πολιτικό, κοινωνικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι της κλασικής πόλης. Μια απώλεια που ωστόσο αφήνει ανοιχτό σε μας το παράθυρο της δημιουργίας και της φαντασίας. 

Η πρόταση μιας παράστασης βασισμένης στην ομηρική Οδύσσεια, ως εναρκτήριας παραγωγής της πολυεπίπεδης συνεργασίας του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη με πανεπιστήμια και θεατρικούς φορείς της ημεδαπής και της αλλοδαπής, είναι ιδιαίτερα συναρπαστική. Πρόκειται για μια εντελώς σύγχρονη θεώρηση με αφετηρία τη δραματοποίηση της επικής αφήγησης και της αφηγηματικής πράξης, και άξονα την ουσιαστικά δραματική ανθρώπινη περιπέτεια του Οδυσσέα. 

Η πρόσληψη της κλασικής παράδοσης αποτελεί ένα γόνιμο πεδίο για την ανάπτυξη μιας πολυεπιστημονικής προσέγγισης. Πολύ περισσότερο δε, όταν συνδυάζεται, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου προγράμματος, με την ολοκληρωμένη διδασκαλία του κοινού και τη μύησή του σε καίρια ζητήματα της θεατρικής θεωρίας και πράξης από τους ειδικούς. Εύχομαι ολόψυχα θερμά συγχαρητήρια και καλή επιτυχία σε όλους τους συντελεστές του εγχειρήματος.»

Δρ Λίνα Μενδώνη 
Γενική Γραμματέας Πολιτισμού